Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Eritropoetin

Eritropoetin

Proizvodnja i funkcija eritropoetina u tijelu

Eritropoetin je glikoprotein čija je primarna funkcija stimulacija proizvodnje crvenih krvnih stanica (eritrocita) u koštanoj srži. Proizvodi ga uglavnom bubrezi, a manji postotak izlučuje jetra, kao odgovor na smanjenu razinu kisika u krvi (hipoksiju). Hipoksija može biti rezultat različitih stanja, poput anemije, srčanih oboljenja ili niskih razina kisika u zraku na velikim nadmorskim visinama.

Regulacija proizvodnje ovog važnog proteina ovisi o sofisticiranom mehanizmu koji uključuje detekciju koncentracije kisika u tkivima. Kada kisik postane ograničen, bubrežne stanice (peritubularni fibroblasti) pojačavaju sintezu i oslobađanje eritropoetina u krvotok.

Ovaj hormon zatim putuje do koštane srži gdje se veže na specifične receptore na površini eritrocitnih prekursora, potičući njihovu diferencijaciju, sazrijevanje i proliferaciju.

Funkcija ovog hormona ključna je za održavanje adekvatne koncentracije crvenih krvnih stanica, a samim time i za transport kisika putem hemoglobina. Učinkovit prijenos kisika neophodan je za sve tjelesne funkcije, posebice za mišićni rad i funkciju mozga. Optimalna razina eritrocita omogućuje tijelu da se prilagodi na različite situacije koje zahtijevaju povećanu potrošnju kisika, kao što su tjelesne aktivnosti ili visinske prilagodbe.

Kroz evoluciju, mehanizam proizvodnje tog hormona koji stimulira stvaranje crvenih krvnih stanica razvijen je kao ključan za preživljavanje jer omogućava tijelu da održi vitalne funkcije unatoč promjenjivim razinama dostupnog kisika. Također, u medicinskoj praksi, poznavanje procesa regulacije hormona koji stimulira stvaranje crvenih krvnih stanica važno je za razumijevanje i liječenje stanja kao što su kronična bubrežna oboljenja i različite vrste anemije gdje je produkcija ovog proteina često smanjena, što dovodi do potrebe za supstitucijskom terapijom.

Eritropoetin kao lijek u liječenju anemije

Eritropoetin je, osim svoje prirodne uloge u tijelu, također razvijen u obliku lijeka koji se koristi za liječenje različitih vrsta anemije, pogotovo one uzrokovane kroničnim bubrežnim oboljenjima. Budući da bubrezi oboljelih osoba ne mogu proizvesti dovoljne količine ovog hormona, sintetička inačica se primjenjuje kako bi se potaknula proizvodnja crvenih krvnih stanica i poboljšala prijenos kisika u krvi. Lijek se obično administrira intravenski ili subkutano, a njegova primjena je regulirana i prilagođena individualnim potrebama pacijenta.

U liječenju anemije uzrokovane kemoterapijom ili kao dio terapije kod pacijenata koji se pripremaju za operativne zahvate, primjena eritropoetina može smanjiti potrebu za transfuzijama krvi. To je posebno važno zbog potencijalnih rizika i ograničenih resursa povezanih s transfuzijama.

Hormon koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica koristi se i kod pacijenata s HIV-om ili onih koji su podvrgnuti određenim medicinskim tretmanima koji mogu rezultirati anemijom.

Važno je istaknuti da liječenje umjetnim hormonom koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica može donijeti određene opasnosti i neželjene učinke, uključujući povišenje krvnog pritiska, stvaranje krvnih ugrušaka i potencijalne komplikacije vezane uz krvožilni sustav. Zbog toga se doze moraju pažljivo odabrati i redovito pratiti hematološki parametri kako bi se osigurao siguran i učinkovit tretman. Nadalje, u medicinskoj praksi, upotreba ovog lijeka strogo je kontrolirana kako bi se izbjegla zlouporaba i osigurala etičnost liječenja.

Primjena rekombinantnog crvenog krvnog faktora rasta predstavlja revolucionarni napredak u terapijskim pristupima liječenja anemije, pružajući pacijentima mnogo bolju kvalitetu života i omogućujući im da ostanu aktivni unatoč svom osnovnom oboljenju. Liječenje anemije ovim lijekom nužno je prilagoditi svakom pojedinom pacijentu uzimajući u obzir mnoge varijable, poput razine hemoglobina, općeg zdravstvenog stanja i odgovora organizma na terapiju.

Zlouporaba eritropoetina u sportu i doping kontroverze

Unatoč njegovoj ključnoj medicinskoj ulozi, eritropoetin je postao poznat i po svojoj zlouporabi u sportu, posebice u izdržljivim disciplinama poput biciklizma, atletike i skijaških sportova. Sportaši koji zloupotrebljavaju ovaj hormon koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica čine to s ciljem povećanja njihovog aerobnog kapaciteta, izdržljivosti i ukupne sportske performanse. Povećanjem broja crvenih krvnih stanica, sportaši mogu poboljšati prijenos kisika do mišića, što može biti od presudne važnosti u natjecateljskim situacijama.

Upotreba eritropoetina u svrhu dopinga postala je široko rasprostranjena tijekom 1980-ih i 1990-ih godina, što je rezultiralo nizom skandala koji su nanijeli štetu reputaciji mnogih sportova. Kao odgovor na ovu problematiku, Svjetska antidopinška agencija (WADA) uvrstila je hormon koji stimulira stvaranje crvenih krvnih stanica na popis zabranjenih supstanci, a razvijene su i napredne metode detekcije kako bi se borilo protiv nelegalne upotrebe. Unatoč tome, borba protiv dopinga ostaje stalni izazov, jer se pojavljuju novi oblici i metode kako bi se izbjegle postojeće kontrole.

Kontroverze oko zlouporabe hormona koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica potaknule su i raspravu o etičkim i zdravstvenim implikacijama dopinga.

Osim narušavanja duha sporta i fer natjecanja, zlouporaba ovog hormona može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika. Povećanje viskoznosti krvi koje proizlazi iz povišenog broja crvenih krvnih stanica može uzrokovati kardiovaskularne komplikacije, uključujući srčani i moždani udar. Sportske organizacije i liječničke komisije stoga kontinuirano rade na obrazovanju sportaša i njihovih timova o rizicima i posljedicama zlouporabe ovog i sličnih lijekova.

Zbog svega toga, testiranje na doping postalo je standardni dio sportske prakse na najvišim razinama, s ciljem osiguranja čistog i pravednog natjecanja. Detekcija hormona koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica u tijelu sportaša provodi se kroz krvne i urinarne testove, a sankcije za one koji su uhvaćeni u dopingu mogu biti vrlo stroge, uključujući suspenziju s natjecanja i trajno oduzimanje osvojenih medalja i naslova. Na taj način, sport se nastoji zaštititi od negativnih utjecaja koje sa sobom nosi zlouporaba hormona koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: