Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Feritin

Feritin

Uloga Feritina u Organizmu

Feritin je kompleksni proteinski molekul koji ima presudnu ulogu u metabolizmu željeza i održavanju njegove homeostaze unutar organizma. Glavna funkcija ovog proteina je pohranjivanje željeza u tjelesnim tkivima na način koji je siguran i biološki dostupan po potrebi. Željezo je neophodan element za brojne biološke procese, uključujući prijenos kisika hemoglobinom, različite enzimske reakcije i sintezu DNA. Međutim, slobodan oblik željeza može biti potencijalno toksičan jer sudjeluje u stvaranju slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanične strukture. Stoga je održavanje ravnoteže esencijalno za zdravlje organizma.

Feritin djeluje kao regulator, omogućujući da se željezo oslobađa prema potrebama tijela.

Na primjer, kada je razina željeza u krvi niska, tijelo će osloboditi pohranjeno željezo kako bi se nadoknadio nedostatak ovog elementa. Kada je razina željeza visoka, tijelo će više željeza preuzeti i pohraniti, čime se smanjuje rizik od toksičnosti. Osim što služi kao skladište, ovaj proteinski kompleks ima i ulogu u imunološkom odgovoru, regulaciji ćelijske diobe te razvoju crvenih krvnih stanica.

Koncentracija ovog proteina u krvi služi kao pokazatelj ukupnih zaliha željeza u tijelu. Zdrava razina ovog proteina u krvnom serumu je ključna jer ukazuje na dobru opskrbljenost organizma željezom, što je vitalno za normalno funkcioniranje svih tjelesnih sistema, od mišića do mozga. Stoga je redovito praćenje razine ovog pokazatelja važno kako bi se osigurala optimalna koncentracija željeza u organizmu i spriječile moguće komplikacije vezane uz njegov višak ili manjak.

Feritin kao Pokazatelj Zaliha Željeza

Feritin u krvnom serumu odražava ukupne zalihe željeza u tijelu i stoga je ključan marker koji liječnici koriste za procjenu stanja željeznih rezervi. Visoka razina feritina obično ukazuje na adekvatne ili prekomjerne zalihe željeza, dok niska razina ukazuje na mogući nedostatak istog. Vrijednosti proteinskog pokazatelja zaliha željeza se mjere u laboratorijskim analizama, a interpretacija njegovih razina može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja, od anemije uzrokovane nedostatkom željeza do preopterećenosti željezom, kao što je hemokromatoza.

U kliničkoj praksi, mjerenje količine skladištenog željeza u organizmu koristi se kako bi se utvrdilo postoji li potreba za dodatnim unosom željeza ili za praćenje ishoda liječenja željezom kod pacijenata s anemijom. Na primjer, ako pacijent s anemijom ima nisku razinu ovog proteinskog pokazatelja za pohranu željeza, to je jasan pokazatelj da je anemija vjerojatno uzrokovana nedostatkom željeza i da je potrebna suplementacija.

S druge strane, normalne ili povišene razine mogu ukazivati na to da je anemija posljedica drugih uzroka, kao što su kronične bolesti ili nedostatak vitamina B12.

Međutim, tumačenje razine ovog pokazatelja zaliha željeza može biti složeno jer ona može biti povišena i u stanjima upale, infekcije ili malignih bolesti, čak i ako su zalihe željeza u tijelu niske. U tim slučajevima, taj protein može djelovati kao akutna faza proteina, čija je razina povišena kao odgovor na upalu. Zbog toga je u dijagnostičkom procesu važno uzeti u obzir cjelokupnu kliničku sliku i, po potrebi, provesti dodatna ispitivanja kako bi se pravilno procijenile zalihe željeza i postavila točna dijagnoza. Uloga ovog proteina koji služi kao pokazatelj zaliha željeza čini ga nezaobilaznim u procjeni i praćenju stanja povezanih s metabolizmom željeza.

Poremećaji Povezani s Razinama Feritina

Poremećaji razine feritina u krvi mogu biti pokazatelj različitih zdravstvenih stanja i bolesti. Niska razina ovog proteina smatra se indikatorom nedostatka željeza, što može dovesti do anemije nedostatka željeza, stanja karakteriziranog smanjenjem broja crvenih krvnih stanica ili njihove funkcije. To može rezultirati simptomima kao što su umor, blijeda koža, kratkoća daha i opća slabost. Uzrok niskog feritina često leži u nedovoljnom unosu željeza hranom, kroničnom gubitku krvi ili povećanoj potrebi za željezom, kao što je to slučaj tijekom trudnoće.

S druge strane, povećane vrijednosti tog specifičnog proteina koji skladišti željezo mogu biti znak stanja poput hemokromatoze, koja je genetski poremećaj obilježen prekomjernim nakupljanjem željeza u organizmu, ili sindroma kronične bolesti, gdje se željezo neadekvatno skladišti u raznim tkivima tijela.

Osim toga, visoke razine ovog proteina mogu biti znak akutnih ili kroničnih upala, bolesti jetre i nekih oblika raka. U takvim situacijama, razina ovog proteina za pohranu željeza se povećava kao odgovor na sistemsku upalu i može prikriti stvarne rezerve željeza u tijelu.

Praćenje razine ovog željeznog proteina važno je u dijagnozi i liječenju ovih poremećaja, a liječenje se određuje ovisno o uzroku abnormalnosti. Za nizak pokazatelj željeza u krvi terapija često uključuje oralne ili intravenske dodatke željeza, dok se u slučaju povišenih razina mogu primijeniti terapeutski postupci poput krvopuštanja (periodično uklanjanje krvi) ili kelacije, koja ima za cilj smanjiti količinu željeza u tijelu. Važno je napomenuti da će liječenje često pratiti i promjene u prehrani ili uporaba određenih lijekova, sve u cilju ponovnog uspostavljanja normalne razine proteinskog pokazatelja zaliha željeza i optimalne funkcije tog minerala u tijelu.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: