Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Trombopoetin

Trombopoetin

Uloga trombopoetina u regulaciji trombocita

Trombopoetin (TPO) je ključni regulator u održavanju fiziološke ravnoteže broja krvnih pločica ili trombocita, koji su vitalni za proces zgrušavanja krvi. Proizvodnju trombocita u koštanoj srži kontrolira upravo TPO, koji se veže na svoj receptor, c-Mpl, prisutan na površini megakariocita, prekursora trombocita. Stimulirajući proliferaciju i diferencijaciju megakariocita, TPO potiče njihov rast i sazrijevanje, što naposljetku dovodi do formiranja i oslobađanja zrelih trombocita u krvotok.

Količina trombopoetina u cirkulaciji ne ovisi samo o brzini njegove proizvodnje u jetri, već i o stupnju njegovog uklanjanja, koje je u velikoj mjeri uvjetovano brojem trombocita i c-Mpl receptora koji ga vežu i neutraliziraju.

Ovaj negativni povratni mehanizam osigurava da se kod smanjenja broja trombocita u krvi, manje TPO-a veže, što rezultira povećanjem njegove razine i posljedično stimulacijom koštane srži na proizvodnju novih trombocita. S druge strane, kada je broj trombocita visok, veća količina TPO-a će biti vezana i neutralizirana, čime se smanjuje signal za daljnju proizvodnju trombocita i time sprječava rizik od prekomjerne tromboze.

Razumijevanje funkcije proteina odgovornog za regulaciju broja trombocita pruža osnovu za shvaćanje brojnih hematoloških poremećaja i bolesti, uključujući stanje smanjenog broja trombocita i stanje povećanog broja trombocita. Uz to, razumijevanje mehanizama njegovog djelovanja pomaže u razvoju novih strategija za terapiju poremećaja krvnih pločica, gdje bi manipulacija razinama ili aktivnošću TPO-a mogla biti ključna u liječenju. Prepoznavanje i prilagodba na promjene u broju trombocita doprinosi stabilnosti hemostatskog sustava organizma, a TPO igra nezamjenjivu ulogu u tom procesu.

Proizvodnja i djelovanje trombopoetina u tijelu

Trombopoetin je glikoprotein koji se primarno sintetizira u jetri, iako su njegova proizvodnja i izražaj gena uočeni i u bubrezima te u manjoj mjeri u glatkom mišićnom tkivu. Proizvodnja TPO-a je konstantna, a njegove razine u krvi regulirane su ponajviše kroz interakciju s trombocitima i megakariocitima, a ne preko klasičnog endokrinog povratnog mehanizma. Genetička kontrola proizvodnje TPO-a odražava se kroz činjenicu da genetske mutacije mogu utjecati na njegovu sintezu i funkciju, što može rezultirati hematološkim abnormalnostima.

Nakon što se proizvede, TPO putuje kroz krvotok do koštane srži, gdje se veže za c-Mpl receptor na površini megakariocita. Ova interakcija je ključna za inicijaciju procesa koji vode prema rastu i razvoju megakariocita, a kasnije i do njihova raspada na zrele trombocite koji ulaze u cirkulaciju.

Megakariociti su veći od ostalih stanica koštane srži i imaju sposobnost formiranja više tisuća trombocita iz jedne stanice.

Djelovanje TPO-a nije ograničeno samo na stimulaciju proizvodnje trombocita, već i na održavanje funkcionalne integritete megakariocita i njihovu sposobnost odgovora na druge hematopoetske signale. Također, TPO djeluje i na hematopoetske matične stanice, čime neizravno utječe na održavanje i obnovu krvnih stanica.

Znanje o procesima proizvodnje i djelovanja TPO-a u tijelu bitno je za razumijevanje patofiziologije bolesti koje prate poremećaje u broju trombocita, uključujući trombocitopeniju i trombocitozu. Napredak u molekularnoj biologiji i biotehnologiji omogućio je detaljnije uvide u mehanizme regulacije TPO-a, što može pridonijeti razvoju nove generacije lijekova usmjerenih na terapiju različitih trombocitopatija.

Trombopoetin kao cilj u terapiji poremećaja krvnih pločica

U medicinskoj praksi, trombopoetin je postao značajan cilj u terapiji različitih poremećaja krvnih pločica, posebice kod stanja kao što su imunološki posredovana trombocitopenija (ITP) i određene vrste anemija. Terapijski pristupi koji ciljaju TPO ili njegov receptor c-Mpl imaju za cilj regulirati proizvodnju trombocita i time ublažiti simptome povezane s nedostatkom ili prekomjernim brojem trombocita. U liječenju trombocitopenije, analogi TPO-a ili agonisti receptora koriste se kako bi stimulirali koštanu srž na proizvodnju trombocita i tako povećali njihov broj u cirkulaciji.

Napredak u biotehnologiji omogućio je razvoj rekombinantnih oblika TPO-a i peptidnih agonista koji selektivno djeluju na c-Mpl receptor. Ovi lijekovi simuliraju prirodnu ulogu TPO-a, potičući proizvodnju i sazrijevanje megakariocita.

Kliničke studije su pokazale da ovi terapeutski agensi mogu biti korisni u upravljanju i tretmanu niskog broja trombocita, a također i u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji se suočavaju s kroničnom trombocitopenijom.

Međutim, korištenje terapija baziranih na TPO-u zahtijeva pažljivo praćenje i prilagodbu doziranja, jer prekomjerna stimulacija može dovesti do rizika od tromboze. Zbog toga se razvijaju strategije za prilagodbu doze lijeka specifičnim potrebama pojedinca. Pritom se uzima u obzir broj trombocita prije i tijekom terapije, kao i opće zdravstveno stanje pacijenta.

Daljnja istraživanja usmjerena na TPO i njegove receptore mogla bi dovesti do novih terapijskih mogućnosti za širok spektar hematoloških bolesti. Razumijevanje mehanizama koji reguliraju TPO signalizaciju i njen utjecaj na hematopoezu ne samo da pomaže u liječenju postojećih bolesti, već otvara i vrata za preventivne strategije u upravljanju poremećajima krvnih pločica.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: