Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Loperamid

Loperamid

Loperamid kao lijek protiv proljeva: Kako djeluje i kada se koristi

Loperamid je poznat kao učinkovit lijek za ublažavanje simptoma akutnog i kroničnog proljeva. Njegova primarna funkcija je usporavanje pokretljivosti crijeva, čime se omogućava veća apsorpcija tekućina i elektrolita iz crijevnog sadržaja. Ovo postiže povećanjem tonusa analnog sfinktera, što dovodi do smanjenja frekvencije i poboljšanja konzistencije stolice.

Djeluje na opijatne receptore u crijevnoj stijenci, ali za razliku od opijata, ne prelazi lako krvno-moždanu barijeru, stoga ne izaziva značajne centralno-nervne efekte, što ga čini sigurnijom opcijom za tretiranje proljeva bez rizika od ovisnosti.

Loperamid se koristi kod različitih oblika proljeva, uključujući one uzrokovane putovanjima (putnički proljev), određenim crijevnim bolestima kao što je sindrom iritabilnog crijeva, te u situacijama gdje je proljev posljedica specifičnih kirurških intervencija na crijevima. Osim toga, može se upotrijebiti u kontroliranju proliva kod osoba koje pate od inflamatornih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, te kao podrška u liječenju proljeva uzrokovanog kemoterapijom.

Preporučena doza se razlikuje ovisno o dobi i težini simptoma, a važno je strogo se pridržavati uputa liječnika ili uputa navedenih na pakiranju lijeka. Uobičajeno je da se terapija započne s većom dozom nakon prvog labavog stolca, a zatim se doza smanjuje kako se simptomi poboljšavaju. Ovaj lijek protiv proljeva se ne preporučuje za upotrebu kod djece mlađe od 2 godine i treba biti korišten s oprezom kod starijih osoba, kao i kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima.

Mogući nuspojavi i upozorenja pri uzimanju Loperamida

Iako je Loperamid općenito siguran i dobro podnošljiv lijek kada se koristi prema uputama, postoje potencijalne nuspojave koje korisnici trebaju imati na umu. Nuspojave mogu varirati od blagih do ozbiljnih i uključuju, ali nisu ograničene na, zatvor, nadutost, mučninu, vrtoglavicu i pospanost. Zatvor može biti posebno zabrinjavajući jer može dovesti do daljnjih komplikacija ako se ne tretira pravodobno. U rijetkim slučajevima, upotreba ovog lijeka može izazvati teže nuspojave kao što su alergijske reakcije ili intestinalna opstrukcija.

Važno je također biti svjestan upozorenja prilikom uzimanja Loperamida. Osobe s poviješću bolesti jetre trebaju se posavjetovati s liječnikom prije upotrebe, jer ovaj lijek može dodatno opteretiti funkcioniranje jetre.

Također se ne preporučuje osobama koje imaju stanja koja mogu pogoršati simptome proljeva, kao što su kolitis ili pseudomembranozni enterokolitis, jer može dovesti do pogoršanja tih stanja.

Ovaj lijek za zaustavljanje proljeva ne smije se koristiti dulje od propisanog razdoblja bez konzultacija s liječnikom. Ako se proljev ne smanji nakon dva dana uzimanja lijeka, potrebno je prekinuti upotrebu i potražiti medicinsku pomoć. Osim toga, u slučaju pojave crne ili krvave stolice, odmah je potrebno obavijestiti zdravstvenog pružatelja usluga.

Osobe koje uzimaju ovaj lijek protiv proljeva trebaju pažljivo pratiti svoje simptome i bilo kakve promjene u svojem zdravstvenom stanju prijaviti liječniku. Kao i kod svih lijekova, pridržavanje preporučenih doza i uputa za upotrebu ključno je za smanjenje rizika od nuspojava i osiguranje sigurnosti pacijenta.

Interakcije Loperamida s drugim lijekovima i supstancama

Loperamid može stupiti u interakciju s različitim lijekovima i supstancama, što može utjecati na njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Stoga je izuzetno važno da pacijenti informiraju svoje liječnike o svim lijekovima koje trenutno uzimaju, uključujući receptne i bezreceptne lijekove, biljne pripravke te dodatke prehrani.

Određeni lijekovi poznati su po tome što mogu pojačati djelovanje Loperamida, dovodeći do povećane koncentracije u tijelu, što može dovesti do neželjenih učinaka kao što je zatvor ili čak ozbiljnije gastrointestinalne blokade. Primjeri takvih lijekova uključuju neke vrste antifungalnih sredstava, antibiotike kao što je eritromicin, te lijekove koji inhibiraju enzim CYP3A4.

Osim toga, istovremena upotreba lijeka protiv proljeva s drugim lijekovima koji također usporavaju crijevnu peristaltiku može dovesti do aditivnog učinka, povećavajući rizik od značajnih gastrointestinalnih komplikacija.

To uključuje lijekove kao što su antikolinergici i opioidni analgetici.

Pacijentima koji uzimaju lijekove za liječenje HIV-a, kao što su ritonavir, saquinavir ili indinavir, također se savjetuje da budu oprezni pri korištenju lijekova protiv proljeva, jer mogu doći do interakcija koje mijenjaju metabolizam ovog antidiaroičnog sredstva.

Uobičajeni savjet za one koji konzumiraju alkohol je da budu oprezni, s obzirom na to da alkohol može pojačati određene nuspojave ovog lijeka protiv proljeva, kao što su vrtoglavica ili pospanost. Zbog mogućnosti pojačavanja sedativnog učinka, preporučuje se izbjegavanje ili ograničavanje unosa alkohola tijekom liječenja.

Za svaku terapeutsku promjenu, posebno kad je riječ o dodavanju ili oduzimanju lijekova, nužno je konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom kako bi se procijenio potencijalni rizik od interakcija s lijekom protiv proljeva. Pravilnim upravljanjem i praćenjem, moguće je smanjiti rizik od štetnih učinaka i osigurati sigurnu i učinkovitu upotrebu ovog lijeka.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: