Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Simetikon

Simetikon

Simetikon kao lijek protiv nadutosti

Nadutost i plinovi u probavnom sustavu česti su problemi koji mogu uzrokovati nelagodu, bol i socijalnu neugodnost. Simetikon je lijek koji je našao široku primjenu u liječenju ovih tegoba. Djeluje na principu smanjenja površinske napetosti mjehurića plina koji se formiraju u probavnom traktu. Zbog toga se mjehurići lakše spajaju u veće jedinice koje tijelo može efikasnije eliminirati, čime se smanjuje osjećaj nadutosti.

Ovaj lijek ne ulazi u sistemsku cirkulaciju i stoga ga karakterizira visoka sigurnost primjene.

Djelovanje Simetikona ograničeno je isključivo na gastrointestinalni trakt gdje fizikalnim putem olakšava izlazak plinova, ne mijenjajući pritom kemijski sastav ili ravnotežu probavnog sustava. Kako se ne apsorbira u organizam, ovaj lijek za smanjenje plinova prikladan je za primjenu među različitim dobnim skupinama, uključujući odrasle osobe, trudnice i dojilje, s minimalnom mogućnošću nastanka nuspojava.

Primjenjuje se u obliku kapsula, tableta, žvakaćih guma ili tekućine, a uzima se obično nakon jela i prije spavanja kako bi se maksimizirao njegov terapeutski učinak. Doziranje se prilagođava individualnim potrebama i obično je potrebno slijediti upute liječnika ili preporuke proizvođača. Pritom je važno istaknuti da ta tvar ne liječi uzrok nastanka plinova, već djeluje kao simptomatsko olakšanje, stoga ukoliko problemi s nadutošću i plinovima perzistiraju, treba se posavjetovati s liječnikom kako bi se otkrili i tretirali potencijalni osnovni uzroci.

Primjena Simetikona u pedijatriji

Simetikon je čest izbor među pedijatrima kada je u pitanju liječenje kolika i otežanog izbacivanja plinova kod dojenčadi i male djece. Kolike su tipično praćene jakim plačem i nemirnošću, a smatra se da su jedan od uzroka nagomilani plinovi u crijevima. Simetikon djeluje tako da olakšava spajanje tih plinova te na taj način omogućava njihovo lakše izbacivanje, što doprinosi smanjenju crijevnih grčeva i opće nelagode kod djeteta.

Korištenje ovog lijeka u pedijatriji treba biti pažljivo dozirano i usklađeno s uputama pedijatra.

U obliku je kapi ili suspenzije, što omogućava jednostavno doziranje i primjenu čak i kod vrlo male djece i novorođenčadi. Važno je naglasiti da se preparat za smanjenje plinova može koristiti kod dojenčadi jer se ne apsorbira iz gastrointestinalnog trakta te time ne predstavlja rizik od sistemskih nuspojava.

Roditelji obično primjećuju poboljšanje nakon nekoliko dana redovite uporabe, no kao što je to slučaj sa svakim lijekom, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije početka korištenja kako bi se isključila druga moguća stanja i osiguralo da je lijek za olakšanje nadutosti i plinova prikladan za pojedino dijete. Uz to, pedijatri često savjetuju i druge pristupe ublažavanju kolika, poput promjena u prehrani dojilja, primjene tehnika umirivanja ili promjene položaja tijekom hranjenja, što može dodatno pomoći u smanjenju nelagode povezane s plinovima.

Mogući nuspojave i interakcije Simetikona

Unatoč visokoj profilu sigurnosti, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i interakcija koje Simetikon može imati. S obzirom na to da se ne apsorbira u krvotok, ovaj lijek za smanjenje plinova uglavnom je dobro podnošljiv i rijetko uzrokuje neželjene efekte. Međutim, u iznimno rijetkim slučajevima, neki pojedinci mogu doživjeti alergijske reakcije koje se manifestiraju kao osip, svrbež ili drugi simptomi preosjetljivosti. Ako se pojave takvi simptomi, preporučuje se prekid upotrebe lijeka i konzultacija s liječnikom.

Što se tiče interakcija s drugim lijekovima, Simetikon generalno ima nizak potencijal interakcije budući da ne ulazi u sistemsku cirkulaciju.

Ipak, za maksimalnu sigurnost, uvijek je preporučljivo obavijestiti liječnika ili ljekarnika o svim lijekovima i dodacima prehrani koje osoba trenutno uzima, kako bi se procijenila mogućnost međudjelovanja.

Posebnu pozornost treba posvetiti prilikom istovremene upotrebe lijeka koji djeluje na smanjenje napetosti plinskih mjehurića u probavnom sustavu s lijekovima koji mijenjaju brzinu pražnjenja želuca, jer to može utjecati na efikasnost lijeka. Osim toga, potrebno je imati na umu da, iako nuspojave nisu uobičajene, dugotrajna i nekontrolirana upotreba bilo kojeg lijeka može imati nepredviđene posljedice na zdravlje, stoga je pridržavanje preporučenih doza i uputa za upotrebu ključno. Uvijek je najbolje pristupiti liječenju pod vodstvom stručnjaka koji će pratiti stanje i po potrebi prilagoditi terapiju.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: