Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Trastuzumab

Trastuzumab

Primjena Trastuzumaba u Liječenju HER2 Pozitivnog Raka Dojke

Trastuzumab je revolucionarni lijek koji je promijenio način liječenja HER2 pozitivnog raka dojke, jednog od agresivnijih oblika ove bolesti. Ovaj oblik raka karakterizira prekomjerna proizvodnja HER2 proteina na površini tumorskih stanica, što ih čini izrazito osjetljivima na rast i dijeljenje. Uvođenjem trastuzumaba, koji je specifično dizajniran za ciljanje i blokiranje HER2 receptora, postignuta je značajna poboljšanja u liječenju.

Primjena ovog monoklonskog antitijela pokazala se iznimno učinkovitom u smanjenju rizika od povrata bolesti i produženju preživljavanja pacijenata.

Ova monoklonska antitijela se primjenjuju intravenski, najčešće u kombinaciji s kemoterapijom što dodatno pojačava njihov terapijski učinak. U pojedinim slučajevima, može se koristiti i kao monoterapija, ovisno o specifičnostima slučaja i odluci onkologa.

Osim kao dio dodatne terapije, koja se primjenjuje nakon kirurškog zahvata kako bi se smanjila mogućnost povrata bolesti, ovaj lijek se koristi i u neoadjuvantnim postavkama, prije kirurškog zahvata, kako bi se smanjila veličina tumora i omogućilo lakše uklanjanje. Kroz kliničke studije dokazana je i njegova efikasnost u metastatskom stadiju bolesti, gdje može značajno usporiti progresiju bolesti i poboljšati kvalitetu života pacijenata.

Praćenje odgovora na terapiju monoklonskim antitijelom usmjerenim protiv HER2 receptora temelji se na redovitim kliničkim pregledima i dijagnostičkim postupcima kako bi se pratila efikasnost liječenja te na vrijeme detektirali mogući znakovi progresije bolesti. Stoga, ovaj lijek predstavlja ključni element u terapijskom arsenalu protiv HER2 pozitivnog raka dojke, pružajući nadu mnogim pacijentima suočenim s ovom teškom dijagnozom.

Mehanizam Djelovanja Trastuzumaba u Ciljanoj Terapiji

Mehanizam djelovanja trastuzumaba temelji se na njegovoj sposobnosti da specifično veže HER2 receptor, koji se nalazi na površini tumorskih stanica kod pacijenata s HER2 pozitivnim rakom dojke. HER2, odnosno humani epidermalni faktor rasta 2, je protein koji igra ključnu ulogu u regulaciji rasta i dijeljenja stanica. Kod određenog postotka tumora dojke dolazi do prekomjerne ekspresije ovoga proteina, što dovodi do ubrzanog rasta i širenja tumora.

Trastuzumab se veže na ekstracelularni dio HER2 receptora i blokira njegovu aktivnost, čime onemogućuje signalne puteve koji su odgovorni za rast i preživljavanje tumorskih stanica.

Zbog svoje visoke specifičnosti, ovo monoklonsko antitijelo utječe isključivo na stanice koje prekomjerno izražavaju HER2 receptor, čime se minimizira oštećenje zdravih stanica. Također, vezanje ovog monoklonskog antitijela na HER2 receptor potiče prirodni imunološki odgovor organizma, uključujući procese poput citotoksične aktivnosti prirodnih ubojica (NK stanica) i antitijelo-ovisne citotoksičnosti posredovane stanicama (ADCC).

Osim što inhibira proliferaciju tumorskih stanica, ovaj monoklonski antitijelo može smanjiti angiogenezu, proces formiranja novih krvnih žila koje tumoru osiguravaju hranjive tvari i kisik potrebne za rast. Također, postoji dokaz da ovo monoklonsko antitijelo može poticati apoptozu, odnosno programiranu smrt tumorskih stanica, što dodatno pridonosi njegovoj učinkovitosti.

Kroz navedene mehanizme, ovo specifično monoklonsko antitijelo postalo je ključni element u liječenju HER2 pozitivnog raka dojke, a njegova primjena značajno je unaprijedila ishode liječenja. Njegova specifičnost i sposobnost aktiviranja imunološkog sustava čine ga iznimno važnim agentom u ciljanoj terapiji ovog oblika raka.

Nuspojave i Praćenje Pacijenata na Terapiji Trastuzumabom

Iako trastuzumab predstavlja značajan napredak u liječenju HER2 pozitivnog raka dojke, važno je biti svjestan potencijalnih nuspojava povezanih s ovim lijekom. Najozbiljnija nuspojava koja može biti povezana s upotrebom trastuzumaba je kardiotoksičnost, to jest potencijalno štetan učinak na srčani mišić koji može dovesti do smanjene funkcije srca i zatajenja srca. Zbog toga je esencijalno da se pacijenti redovito prate putem kardiovaskularne dijagnostike, uključujući ehokardiogram ili multigatani CT (MGCT) kako bi se pravovremeno identificirala bilo kakva oštećenja srca.

Ostale nuspojave koje pacijenti mogu iskusiti tijekom terapije ovim lijekom za liječenje raka uključuju gripolike simptome, kao što su groznica i zimica, koji se često javljaju nakon prve infuzije lijeka.

Uobičajene su i reakcije na mjestu infuzije, alergijske reakcije, umor, mučnina te proljev. Za većinu ovih nuspojava, simptomi su obično blagi do umjereni i mogu se kontrolirati odgovarajućim liječenjem ili prilagodbom doze.

Praćenje pacijenata na terapiji ovim lijekom također uključuje redovite kliničke preglede i laboratorijske testove za praćenje funkcije jetre i bubrega, jer ovaj lijek može utjecati na njihove funkcije. Pravodobno otkrivanje i upravljanje nuspojavama ključno je za održavanje kvalitete života pacijenata i osiguravanje kontinuiteta učinkovite terapije.

Za zaključiti, upravljanje nuspojavama i pažljivo praćenje pacijenata su integralni dijelovi procesa liječenja ovim monoklonskim antitijelom. Uspjeh terapije ovisi ne samo o učinkovitosti lijeka, već i o sposobnosti zdravstvenog tima da minimizira i upravlja nuspojavama, osiguravajući tako da pacijenti mogu nastaviti s terapijom na siguran i učinkovit način.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: